خلاصهنویسی از دید بیشتر مشاور و معلمان برای شرکت موفق در هر آزمونی مثل امتحانات نیم سال اول یا پایان سال و حتی آزمون سراسری دانشگاهها ( کنکور ) بسیار مهم است.
معلوم است که شما نمی توانید مثلا در هفته پایانی منتهی به کنکور تمام منابع مطالعه شده مربوط به سه سال را یک بار دیگر مرور کنید و نگران این موضوع خواهید بود که مبادا مفاهیم و مطالب حفظی از ذهن تان خارج شود. برای کم شدن حجم مطالعه و بالا بردن سرعت مطالعه باید از یک وسیله کمک بگیرید و برای ایجاد یک منبع کوچک تر از روی منابع اصلی نیاز به خلاصهنویسی دارید که گاهی آن را خلاصه برداری هم میگویند.
در خلاصهنویسی قوانین زیر را راعایت کنید
بهترین خلاصه، خلاصه ایست که با بیان شما و بر اساس توان ذهنی شما نوشته شده باشد وگرنه کتاب جمعبندی در بازار بسیار زیاد است.
خلاصهنویسی ما ساخته و پرداختهی ذهن خودمان است و مطالعه دست خط خودمان از بقیه برایمان سادهتر و قابل فهمتر است.
خلاصهنویسی های دیگران یا کتب جمعبندی گاهی در داوطلبان ایجاد اضطراب و استرس کرده و آرامش آنها را بر هم خواهد شد. به ویژه در روزهای پایانی رقابت کنکور!
تا مطالعه را کامل نکردی خلاصه برداری نکن!
باید یک بخش از یک فصل را کامل مطالعه کرده و روی جزوه درسی دبیر یا کتاب درسنامهی خود مسلط باشید و بعد خلاصهنویسی را انجام دهید. خلاصه برداری را با نتبرداری حین مطالعه اشتبه نگیرید.
بر اساس درس و جنس درس، باید نوع خلاصهنویسی شما هم تغییر کند!
دروس حفظی: در دروس حفظی تمرکز بر روی شباهتها باشد. اصولا به چیزی توجه کنید که احتمال طرح سوال از آن وجود دارد. نوشتن همه نکات و بدیهیات از عقل به دور است.
دروس حفظی – تمرینی: در دروس حفظی تمرینی باید علاوه بر نوشتن نکات ریز، دسته بندی و ایجاد درخت دانش را در دستور کار داشته باشید.
دروس تمرینی (استدلالی): دروس تمرینی یا استدلالی ها را باید مشابه با دسته قبلی انجام دهید با توجه به این نکته که دروس در دروس تمرینی داشتن تیپ بندی از سوالات بسیار مهم و سرنوشتساز است.
چند نمونه برای آشنایی بیشتر شما با خلاصه نویسی
در خلاصهنویسی دروس حفظی، از کلمات کلیدی برای بیان یک مفهوم استفاده کنید.
خلاصهای که خلاصه (کم) نباشد، خلاصه نیست!
در نوشتن خلاصه دقت کنید که یکی از اهداف خلاصه نویسی کم کردن حجم مطلب است. توجه کنید حجم خلاصههایتان خیلی زیاد نباشد. مثلا برای خلاصه کردن یک فصل فیزیک حدود 1 صفحه کافیست. خلاصههای حجیم علاقهی شما به مرور را کم کرده وعملا بی اثر است.
به طور کلی خلاصهنویسی در مطالبی مثل زبان فارسی، قواعد عربی، ، گرامر زبان، اصول و مفاهیم ریاضی و فیزیک، مفاهیم شیمی، طبقه بندی تاریخ و … مفید تر است.
خلاصه نویسی باید دینامیک و پویا باشد!
برای خیلی از داوطلبان با نوشتن خلاصه ها کار تمام میشود و این بزرگترین خطای یک داوطلب است. بعد از تست زنی و آزمون دادن باید تمام نکات و اشکالات آزمونی خود را به خلاصههایتان اضافه نمایید تا در مرور نهایت سود و بهره را از خلاصههایتان ببرید.
نکته آخر و کلیدی اینکه: خلاصهنوشتن یک مهارت است که باید تحت نظر مشاور انجام شده و بر آن مداومت کرد. با مداومت بر نوشتن و نظارت مشاور و رفع ایرادهای احتمالی در نوشتن خلاصه ها به یک مهارت کلیدی برای موفقیت در آزمون سراسری مصلح شوید.